A Pilates egy alacsony intenzitású mozgásforma, amelynek célja az izmok erősítése, miközben javítja a testtartást és a rugalmasságot.

Ha olyan mozgásformát keresel, amely

megfelelő egyensúlyt biztosít a rugalmasság, az erő és a karcsúság között

és esetleg megoldást kínál a hát- és derékfájásra is, akkor a Pilates megfelelő megoldást kínálhat a Te számodra is. 

pilates

Mi a Pilates?

Yogalates

Definíció szerint a Pilates egy eszközökkel, vagy anélkül végzett ismétlődő gyakorlatrendszer, amely az izmok kontrollált megfeszítésével edzi és fejleszti az izmokat, valamint támogatja a kecses mindennapi mozgásokat.

 

Joseph H. Pilates alkotta meg az 1920-as években és eredetileg Contrology-nak nevezte el. 

Egy tökéletesen kidolgozott, teljes testet átfogó rendszer a szellemi, a fizikai, illetve a lelki erőnlét és egyensúly kondicionálásához. 

Mozgástechnikájának alapjai egyszerűek, bárki számára elsajátíthatóak. A módszer lényege a gyakorlatok lassú és koncentrált végrehajtása, maximális izomkontrakció mellett.

A minőséget helyezi előtérbe a mennyiséggel szemben – Más edzési rendszerekkel ellentétben a Pilates gyakorlatok nem tartalmaznak sok ismétlést. Ennek alapja, hogy minden gyakorlat tűpontos elvégzésével és a légzésre összpontosítva rövidebb idő alatt jelentős eredményeket érhetünk el.

Pilates módszerének célja, hogy erősítse az izomerőt, a rugalmasságot, az egyensúlyt és a mentális tudatosságot.

Képek forrása: Pinterest

Ki volt Joseph Pilates?

“I remember Joe and how he named his studio. In glass in black letters, there it was, “Contrology: The Art of Control.”

Romana Kryzanowska

„Emlékszem Joe-ra és arra, hogyan nevezte el a stúdióját. Üvegben, fekete betűkkel ez állt: „Kontrológia: Az irányítás művészete.”

Ahogyan Joe bácsi is mondta: rendszeres és kitartó gyakorlás nélkül nincs eredmény. A Pilates-re is igaz, hogy tartós változáshoz időre van szükség. De motiváljon a tudat, hogy a gyakorlatok pontos elsajátítása, kivitelezése, a rendszeresség és a kitartás garantáltan sikerre vezet majd. 😉

Mit nyújt számodra a Pilates a kitartásodért cserébe?

Pilates alapelvei

A Pilates alapelveit tanulmányozva, olykor kicsit elvesztem. Számtalan könyvet, feljegyzést átböngésztem és eltérő meghatározásokkal találkoztam. Vannak oktatók, akik 6 alapelvet fogalmaznak meg, míg mások többet is. 

Joseph Pilates közvetlenül nem fogalmazta meg alapelveit, mindezeket későbbi oktatói határozták meg, a rendszer legfontosabb részeit alapul véve. Ebből kifolyólag találkozhatunk szűkített-bővített alapelv-meghatározásokkal.

Én egyiket sem vitatom! Annak alapján gyűjtöttem össze ezeket az alapelveket, amelyek a saját gyakorlásomat segítették a fejlődésben. Ha Te úgy gondolod, hogy ennél több, vagy kevesebb alapelv létezik, természetesen igazad van. Végtére is, nem az elvek száma a legfontosabb, hanem az, hogy az általad kitűzött célokat sikeresen meg tudd valósítani. 😉

A relaxáció/ellazulás a Pilates esetében nem feltétlenül ugyanazt jelenti, mint pl. a jógában.

A gyakorlatok elején  megfigyeljük, mely izmaink vannak megfeszülve és ezeket tudatosan próbáljuk lazítani. Az ellazulás jelentősége abban rejlik, hogy ha így ellazítjuk izmainkat, akkor képesek leszünk fenntartani a helyes pozíciót és hatékonyabban végrehajtani a mozdulatokat. A hatékonyságon túl ne felejtsük, hogy a merev, feszült izmokban hamarabb bekövetkezhetnek esetleges húzódások, sérülések.

A gyakorlatok végén a relaxációnak szintén fontos szerepe van azt megelőzően, hogy tovább haladnánk napi rutinunkkal. Csökkentjük a gyakorlatok intenzitását, átnyújtóztatjuk izmainkat, a pulzus és a vérnyomás visszaáll az optimális szintre.

A Pilates megtanít arra, hogy figyelj a testedre és annak mozgásaira, így fejlesztve a testtudatot.

A koncentráció azt jelenti, hogy figyelmünket tudatosan arra a tevékenységre  összpontosítjuk, amit épp végzünk. A gyakorlatok végzése közben próbáljunk meg minél inkább a végzett mozdulatra, feladatsorra koncentrálni és figyelmünket irányítsuk a gyakorlatban érintett testrészekre, izmokra.

Ha minden gyakorlatra teljes odafigyeléssel összpontosítunk, akkor minden mozdulattal maximális eredményt érhetünk el, így növeljük a rövid gyakorlatok hatékonyságát.

 A Pilates egyik fő célja a „mag” stabilitása, az erőközpont kialakításán keresztül, így minden gyakorlatnál garantált a hasizmok edzése.

A fókuszt fizikailag a test közepére, vagyis az úgynevezett erőközpontra helyezzük. Az erőközpont a legalsó bordáktól kezdődik  a szeméremcsontig bezárólag, valamint az őket körülvevő izmok alkotják.

A Pilates gyakorlásánál a „mag” stabilizálását követően a mozgások ebből a középpontból indulnak ki. 

A központ létrehozásával stabilizáljuk a gerinc alsó szakaszát és a medencét. Ehhez kapcsolódik szorosan az oldalsó légzés, amely szintén ezt az erőközpont-stabilitást támogatja. Ennek fontosságát úgy tudom megfogalmazni, hogy ha a gyakorlat közben a belégzés mélyen a köldök alatti területig jut, akkor a gerinc stabilitása megszűnik, a derék „elemelkedik” a talajtól, így a hát/gerinc ágyéki szakasza sérülékeny helyzetbe kerülhet.

Az erőközpontot úgy alakítjuk ki, hogy lassú kilégzés közben megfeszítjük a medencefenék izmait és a záróizmokat, mellyel egyidejűleg a köldököt „húzzuk” a gerinc irányába és felfelé. 

A jógában gyakorolt ​​mély hasi légzés csodálatosan lazít, de nem alkalmazható a Pilates-nél, mivel feloldja a hasizmok megfeszített állapotát. Lehetetlen egy erős központot tartani és a mély hasi légzést egyszerre végezni.

A legtöbb Pilates gyakorlat összhangban van a légzéssel és Joseph Pilates is hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt meg kell tanulni helyesen lélegezni.

Pilates során oldalsó, vagy „bordaközi” légzést alkalmazunk, hogy maximalizáljuk a bordakosár és a tüdő alsó szakaszának tágulását. Az oldallégzést belégzéskor a bordaív oldalirányú kiterjesztésével érjük, így a hasizmok mélyen aktiválhatóak és kilégzéssel még erőteljesebb kontrakciót tudunk kifejteni.

A belégzés az orron keresztül történik, amely elősegíti a mély légzést a tüdő alsó részébe. A kilégzést szájon át végezzük, amely lehetővé teszi a szén-dioxid és a felesleges salakanyagok ürítését a tüdőből.

Minden szándék, mozdulat kiindulópontja az agy, amely kiadja az utasítást a végtagoknak, izmoknak. Igyekezzünk mentálisan is követni a mozdulatsorokat a kiindulóponttól egészen a befejezésig, annak érdekében, hogy tudatosan ellenőrzésünk alatt tartsuk izmainkat a gyakorlat lehető legnagyobb hatásfokának elérésnek érdekében.

Kezdjük az egyszerűbb gyakorlatokkal, mielőtt belefogunk a nagyobb kihívást jelentő mozdulatsorokba. Fejlődni fog a koordinációs képességünk és idővel sokkal jobban össze tudjuk majd hangolni a légzést az erőközpont megtartásával, miközben el tudjuk végezni a nehezebb gyakorlatokat is. 

A Pilates-ben a kontroll a legfontosabb, a mozgás pedig lassú. 

A Pilates gyakorlatok nem darabosak, nem merevek, minden mozdulatot kontrolláltan, kecsesen és gördülékenyen kell végrehajtani. Ez a módszer nagymértékben csökkenti a sérülések kockázatát.

Egy gyakorlat energiája minden testrészt összeköt és egyenletesen áramlik át a testen.

Az eredmény hosszú, sovány izmok, amelyek teljes tartományukban nagyobb erővel rendelkeznek. 

A Pilates-ben a gyakorlatok ellenőrzése és pontos kivitelezése sokkal fontosabb, mint az ismétlések száma. A minőség valóban felülmúlja a mennyiséget.

A precizitás az a képesség, hogy a gyakorlatokat az optimális igazítással, irányítással és erőfeszítéssel végezzük. 

Nekem ez a kedvencem 😉

pilates
Scroll to Top