pilates

A Pilates jótékony hatásai – 1. rész

A Pilates egy kihívásokkal teli, alacsony terhelésű edzésmódszer, amely egyensúlyba hozza az erőt a mozgékonysággal, összehangolja a testet, finomítja a mozgásmintákat és erősíti a „mag” mélyebb izmait.

Jótékony hatásait számtalanszor vizsgálták már tudományosan is és emberek millióinak segített megszabadulni hátfájástól, rossz testtartástól, súlyfeleslegtől.

A Pilates

Növeli a törzsizmok szilárdságát

A Pilates közismert arról (is), hogy nagy hangsúlyt fektet a törzsizmokra, a test középpontjára, melyből minden mozgás ered. Amikor a test „magjáról” beszélünk, akkor a bordakosár aljától kiindulva egészen a medencefenékig tartó területről van szó, illetve ezen terület felszíni, köztes és mélyen fekvő izmait öleli fel. 

Javítja a mag erejét és működését azáltal, hogy minden gyakorlat kiindulópontja a törzsizmok koncentrált megfeszítése és folyamatos stabilan tartása.

Javítja a testtartást

Minden gyakorlat az izmok összehangolt mozgatására összpontosít, kihasználva az ízületek mozgástartományának lehetséges maximumát. Azáltal is javítja a testtartást, hogy felhívja a figyelmet a test középpontjához történő igazodásra és a gerinc stabilan tartására. A mozdulatok innen indulnak, a teljes testet megdolgoztatja és megerősíti a „testtartási” izmokat is. Továbbá a rendszeres és következetes Pilates gyakorlással egy idő után jó szokássá, természetessé válik a helyes testtartásra való észrevétlen törekvés, a középponthoz történő igazodás.

Csökkenti a hátfájást

A Pilates a mélyebb hasizmokat és a medencefenék izmait célozza meg, melyek merevítőként szolgálnak, hogy megemeljék és támogassák a belső szerveket, valamint védjék és stabilizálják a gerincet. Ily módon fokozatosan javulni fog a testtartás és csökken a tartási hibákból eredő hátfájás is. 

Rendszeres gyakorlás esetén a hát izmai megerősödnek és csökken a feszültség az esetlegesen túl-, vagy éppen alulműködő izmokban. Ha a hátfájás oka a csípő egyensúlyának felborulása, a Pilates gyakorlatok ez esetben is hatékony segítséget nyújtanak és ellensúlyozzák, javítják az egyensúlyhiány okozta tüneteket.

Csökkenti a menstruációs tüneteket

Azok a gyakorlatok, melyek kíméletesen megdolgoztatják a medencefenék izmait (pl. sellő, híd, egy láb emelések, -körzések), tökéletesek a menstruációs görcsök enyhítésére. A koncentrált mozdulatok által javul a terület vérellátása, ami elősegíti az izmok ellazulását, így oldva a görcsöket.

A gyakorlatok során az ismételt feszítés, majd lazítás a méh környéki izmok ellazulását is segíti, valamint csökkentheti a puffadást és a menstruációs derékfájást. A megélénkült vérkeringés pedig elűzi a menstruáció alatt gyakran érzett fáradtságot, energiahiányt. A legnehezebb, hogy ezeken a napokon a szőnyegre „motiváld” magad, de mindenképpen megéri.

menstruations pain

Energiával tölt fel

A fokozódó vérellátás nemcsak a fent említett medencefenék területére koncentrálódik, hanem természetesen kihat az egész testre. A Pilates során alkalmazott oldallégzés hatására javul a tüdő oxigénfelvétele, megnő a sejtek, illetve az agy oxigénellátása. Ennek következtében csökken a fáradtság, fokozódik az aktivitás, az éberség, javul a koncentrációképesség.

A Pilates az alacsony intenzitású gyakorlatokhoz tartozik, így nem jár kifulladással, kifáradással – noha ne gondoljuk azt, hogy ez csökkentené a hatékonyságát.

pilates
Scroll to Top