A negatív gondolkodás hatásai az agyra – hogyan tudunk rajta változtatni?

Akármennyire is vagyok részben beragadva kis világomba (babával itthon) én is figyelem, hogy mi történik a világban. Látom a világ, a környezet, a gazdaság és az emberek változásait. Látom, hallom, hogy sokan aggódnak, félnek, vajon hogyan alakul a jövő? Mi vár még rájuk/ránk, mivel kell megküzdeni? Ebből kifolyólag sokak fejében – joggal – elszaporodnak a félelmek, negatív gondolatok; az emberek egyre inkább cinikussá, szomorúvá, szorongóvá válnak.

Milyen hatással vannak a negatív gondolatok az agyra?

Számos kutatás foglalkozik a negatív gondolkodás hatásával. Egyes tanulmányok szerint az ismétlődő negatív gondolatok növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát, a kognitív hanyatlást és memóriaproblémákat okozhatnak. Hatásukra megnő az agyban a Tau-fehérje (sejten belüli felhalmozódása révén toxikus hatásokat okoz) és amiloid lerakódás, melyek a jelenlegi kutatási eredmények szerint összefüggésben állnak az Alzheimer-kórral.

A hosszantartó negatív gondolkodás megszokása káros hatással lehet az agy gondolkodási, tanulási és emlékalkotási képességére.

Észrevetted például, hogy egy nehéz, stresszes, vagy szomorú évre/időszakra visszaemlékezve kevesebb kellemes emléket tudnál felsorolni? Arra az időszakaszra a negatív érzések, gondolatok „rányomták bélyegüket”, elvették az agy erőforrásait. Pedig tééényleg, azon a nyáron volt az a szuper kis szalonnasütés a barátokkal, vagy tanult meg bicajozni a Csöppség, és így tovább. De ezeket a szebb emlékeket nehezebb felidézni, mert akkor történt ez és ez, amit feldolgozni, megélni sokkal nehezebb volt a számodra. A negatív gondolatok káros hatással voltak az agy emlékalkotási képességére.

Az agyad azzal foglalkozik, amire „programozod”

Limbikus rendszerünk úgy épül fel, hogy vészhelyzet esetén bekapcsol az agy védekező mechanizmusa és elkészülnek a lehetséges forgatókönyvek a „menekülésre”. Átgondoljuk az összes lehetséges negatív forgatókönyvet, majd az összes módot, ahogyan túlélnénk őket, hogy megnyugodjunk. Majd eljutunk oda, hogy az aggodalom aggodalmat szül.

Korunk világában a fizikai vészhelyzet helyett sokkal inkább kognitív jellegű fenyegetésekkel szembesülünk – kezdve attól, hogy ki tudom-e fizetni a számláimat, megfelelően teljesítek-e a munkában, egészen addig, hogy miért nem tudom megvalósítani a közösségi média által közvetített életszínvonalat.

A negatív gondolkodást akaratlanul is folyamatosan gyakoroljuk azáltal, amit a média közvetít számunkra és olyan alapon, hogy az embereket jobban vonzza a rossz, mint a szép és a jó.

A negatív gondolkodás melléktermékei a stressz, a szorongás, az alvásproblémák is, ami aztán még több negatív gondolatokat eredményez és már el is kezdődött egy körforgás, amiből nehéz kijutni. De nem lehetetlen!

Átprogramozás

Az agyunknak megvan az a csodás adottsága, hogy életünk végéig folyamatosan változik. Ez a neuroplaszticitás, vagyis az agy azon képessége, hogy új idegi kapcsolatokat hozzon létre, melynek köszönhetően folyamatosan alkalmazkodik, megújul. Ennek jóvoltából új készségeket sajátíthatunk el, vagy trauma következtében elveszített képességünket tanulhatjuk újra.  

Az agysejtek közötti kapcsolatok annak függvényében változnak, hogy éppen mit csinálunk, mit érzünk, mit érzékelünk. A beérkező új impulzusok új csatornákat nyitnak a neuronok között, új idegpályák alakulnak ki, és ahogy az agy elkezdi feldolgozni az érzékszervi információkat, egyes szinapszisok megerősödnek, mások pedig gyengülnek. Lényegében átrendeződnek az idegsejtek közötti kapcsolódások, átszervezve az agyadat.

A neuroplaszticitás a kisgyermekekre jellemző leginkább, hiszen számukra minden új, folyamatosan tanulnak, alkalmazkodnak, fejlesztik készségeiket. Szokták mondani, hogy a gyermekek olyan ügyesen és gyorsan alkalmazkodnak a változásokhoz. (Egy 2 éves gyermek agyi idegsejtjei több mint 2x annyi idegi kapcsolattal rendelkeznek, mint amennyivel egy felnőtt agya rendelkezik.) Ez az agyi képesség az idő előrehaladtával sajnos csökken, de nem szűnik meg.

 

A fentieket figyelembe véve tehát képesek vagyunk változtatni a megszokott negatív gondolkodásmódunkon.

Technikák, melyek segítenek

Amikor jönnek a negatív gondolatok – mert sajnos jönni fognak – ne hagyd figyelmen kívül. Helyette figyeld meg őket, próbáld feltárni a lehetséges okokat. Ha kell, hagyd abba amit éppen csinálsz, akár csukd be a szemeidet is és csak figyelj a gondolataidra. Majd fogd magad és a negatív gondolatokat cseréld ki pozitív gondolatokra és ezeket tartsd az agyadban legalább 60 mp-ig, vagy még tovább. A figyelemsűrűség és a gondolat elég hosszú ideig tartó tárolása következtében megkezdődik az új idegi kapcsolatok kialakulása.

Javaslatok, melyek szintén segíthetnek javítani a neuroplaszticitást és a pozitív gondolkodásmódot:

  • memóriafeladatok, játékok
  • szépirodalmi művek olvasása – javítja az agyi kapcsolatokat
  • szókincs bővítése, új nyelv tanulása
  • képzőművészeti foglalkozások: kötés, horgolás, fonás, kerámiázás, barkácsolás, rajzolás, festés, mozaikozás – javítják az agy nyugalmi kapcsolatát, a memóriát és fókuszt
  • tánc – növeli az idegi összeköttetéseket
  • zene, hangszerek használata – segíti az új idegi hálózatok kialakítását és növeli az agyi régiók közötti kapcsolatokat
  • enyhe, közepes intenzitású rendszeres testmozgás
  • jóga
  • meditáció, relaxáció
  • kihívást jelentő agyi tevékenységek: sakk, keresztrejtvény, sudoku, kvízjátékok, fejtörők

Igen, tudom! Ettől a problémák sajnos nem oldódnak meg maguktól, a világ nem lesz jobb. De miért ne próbálnánk meg, ha ettől akár csak egy kicsit is jobban érezzük magunkat? És, talán a megoldásokra, lehetséges új utakra is könnyebben rátalálunk.

 

Scroll to Top